Monday, April 20, 2009

Lanjutan Dari Diet Taekwon-do

Salam World

Lanjutan dari Diet Taewon-do dari blog SirN, saya ingin melanjutkan apa yang ditulis oleh SirN tentang kemajuan penurunan berat badan dicapai oleh para pelatih Adult Executive Program (AE). Apa yang diperhatikan pelatih AE ini begitu tekun untuk menjalani latihan walaupun bersendirian. Kesungguhan mereka membuahkan hasil yang pertama. Iaitu penurunan berat badan. Ada dikalangan para pelatih ini menjalani latihan di SMARTS hingga 4 - 6 kali seminggu. Bahkan para pelatih ini sendiri berlatih di Dojang SMARTS walaupun tanpa kehadiran SirN dan Jurulatih yang lain. Pinjam kunci dan berlatih sendiri, tahniah di ucapkan atas kesungguhan anda. Jurulatih yang ada pun kadang kala ter'off' latihan dalam seminggu.

Alangkah bagus jika semangat demikian ada di setiap kalangan pelatih Taekwon-do amnya dan pelatih SMARTS khususnya, terutama bagi adik-adik dan para remaja yang menyertai kelas SMARTS. Alangkah bagus lagi jika semangat demikian kekal hingga sampai bila-bila. Bila anda membesar dan menjadi jurulatih kelak, displin dan gaya latihan yang lasak yang diterapkan oleh SirN dan jurulatih dapat diturunkan ke generasi yang akan datang.

Mungkin jurulatih agak 'melampau' dalam latihan dengan mengarahkan tekan tubi gaya jurulatih berkenaan sebanyak 100-200x, kemudian disambung dengan drill berulang-ulang kali. Sudahlah ada pelatih baru dalam program AE ini. Kemudian disuruh membuat tekan tubinya 100-200x. Mujur SirN yang baik hati (jurulatih itu tak baik hati kots? hihi) mengatakan buat hanya yang termampu. Mujur juga pelatih berkenaan tidak tumbang. Hasilnya, nah berpeluh sakan dibuatnya. Alhamdullilah, jurulatih berkenaan berlatih bersama membuat tekan tubi berkenaan.

Hasil pertama iaitu penurunan berat badan dapat dicapai dalam masa tidak sampai 5 bulan, Jika kita meneruskan latihan dengan kesungguhan yang sedia ada, kita boleh bayangkan apa yang bentuk badan dan berat dalam masa setahun atau sesudah mendapat talipinggang hitam kelak.

Adios.

No comments:

Post a Comment